Özellikler: Taşınmaz, tapu kayıtlarına göre 315,00m² alanlı “Ahşap Ev” vasfı ile kayıtlı olmasına karşın, parselin büyük bir bölümü boş durumdadır, kuzeyinde tek katlı betonarme yapı tarzında 20,00m² alana sahip yapı bulunmaktadır. Parsel üzerinde tapu kayıtlarında belirtilen “Ahşap Ev” vasıflı bir yapı bulunmamaktadır. Parsel düzgün geometrik şekle sahip olmayıp, güneyi Pazar Sokağa ve Doğru Sokağa, batı yönü Kanije Sokağa, diğer yönleri komşu parsellere cephelidir. Taşınmazın cephesi yaklaşık 12,50 m, 25,00 m derinliğe sahiptir. Topoğrafik olarak az eğimli bir yapıya sahiptir. Gayrimenkulün 1/2 oranında hissesi satılıktır.
Ankara Yenileme Alanı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 19/11/2008 tarih ve 244 sayılı kararı ile ila edilen “Ulus Tarihi Kent Merkezi Kentsel Sit Alanı” sınırları ile Bakanlar Kurulu’nun 22/06/2015 tarih ve 2015/7872 sayılı karayıyla ilan edilen “Ankara Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı” sınırları içinde yer almaktadır. Koruma Amaçlı İmar Planlarının hazırlanıp yürürlüğe girmesine kadar Ankara II Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunca 27/07/2015 tarih ve 1483 sayılı kararla belirlenen Geçiş Dönemi Koruma Esasları ve Kullanma şartları geçerlidir. Plan onayı yapılmasa da söz konusu taşınmazın tescilli yapı olan kısmının hiçbir şekilde yıkıma konu olmayacağı ve mevcut hali ile olduğu gibi korunacağı belirtilmiştir.
Taşınmazın bulunduğu bölge Ankara’nın ilk yerleşim yerlerinden Kale Mahallesi içerisinde halihazırda bitişik nizamlı konut alanı şeklinde kullanılan bir yerleşim alanıdır. Taşınmazın yakın çevresinde genellikle bakımsız vaziyette olduğu görülen gecekondu tarzı konut alanları, Ulucanlar Cezaevi, Ulucanlar Göz Hastanesi ve Direkli Camii yer almaktadır. Söz konusu bölgeye ulaşım toplu taşıma ve özel araçlar ile sağlanabilmektedır. Bölge, belli bir kesime hitap etmekte olup asayiş problemi olan bir yerleşim alanıdır. Gayrimenkulün yakın çevresinde bulunan Kale bölgesi içerisinde özellikte tarihi ahşap yapılar ve turistik amaçlı restore edilmiş tarihi binalar, Ankara Kalesi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Hisar Parkı ve Rahmi Koç Müzesi bulunmaktadır, ancak taşınmazın bulunduğu bölge henüz restorasyon kapsamına alınmamış vaziyettedir.
Not:
- ANKARA 8. SULH HUKUK MAHKEMESİ'nin 08/10/2018 tarih 2018/1250 ESAS sayılı Mahkeme Müzekkeresi yazısı ile İzale-i Şuyu davası açılmıştır. Bu şerh satışa engel teşkil etmeyen sadece dava olduğunu belirtmek için mahkeme tarafından konulmuş olan şerhlerdir. Alacak olan kişi tapu devrinden sonra ilgili mahkemeye gidip davaya devam etmeyeceğine daire dilekçe verdiği zaman bu şerh kalkar.
- Korunması Gerekli Tabiat ve Kültür Varlığıdır.
- İç özellikleri bilinmemektedir.
- Taşınmaz tapuda Başkır Mahallesi'ne kayıtlıdır.
- Taşınmazın bulunduğu arsa yüzölçümü 315 m2 ve üzerindeki yapının alanı 20 m2'dir. Taşınmazın 1/2 oranında hissesi satılıktır. Satılık olan hissenin arsa alanı 157,5 m2'dir.
- Hisseli gayrimenkullerde diğer hissedarlara ilişkin ön alım hakkı süresi maliklere tebliğ edilmesinden 3 ay sonra sona ermektedir, alıcı hisseli gayrimenkullerdeki hukuki süreçleri bilerek teklif vermeyi kabul eder.